perjantai 9. tammikuuta 2009

"Hauskaa joulua kaikille!"

Heippa!
Nyt on ikävästi käynyt omalta osaltani niin, että joululahjat ovat ostamatta ja jouluaatto kipittää vinhaa vauhtia kohti kotioviamme. Onneksi ensiviikon alussa ehtii tällaiset, kaltaiseni, matti-myöhäiset vielä suorittaa nykyjoulun viettoon liittyvät riitit ynnä odotukset, lahjojen ja joulusapuskoiden tekemisen merkeissä. Tosin harva enää itse lahjojaan tekee, vaan noutaa ne lasten laatiman listan mukaan lähimmän tavaratalon lastenosastolta, tai jostain muusta parhaakseen, hätäpäissään keksimästään paikasta.
Itse en koe joulua enää niin tärkeän juhlana kuin lapsena tein, mutta tämä nyt onkin valitettavan yleistä, aikuisuuden mukanaan tuomaa ankeutta. Lapsena oli suorastaan mahtavaa uskoa joulupukkiin, ja kun itse en enää kyseiseen heppuun uskonut, olin iloinen, että pikkuveljeni vielä uskoi, ja se teki tavallaan myös minun joulustani jännittävän.
Tänä jouluna saan seurata joulua, tavallaan, lapsen vinkkelistä ensimmäistä kertaa 25 viiteen vuoteen, olenhan isäksi, outojen sattumien ja epätoivoisten yritysten kautta lopulta päätynyt. Jospa lapsen kautta löytäisin sen jouluntaian jälleen uudestaan, ja huomaisin kaiken kaupallisuuden keskellä hyörivien ihmisten ja ainakin itseni täyteen tupattujen joululaulujen välistä sen joulun sisimmäisen olemuksen. Riemun ja ilon. Tosin lapseni on vielä alle vuoden ikäinen, joten hän ei vielä pahemmin joulusta ymmärrä, mutta ajansaatossa tilanteen toivon korjaantuvan ja voin kokea lapsuuteni joulun oman lapseni kautta.
Kirjoitelmani hyppäsi nyt ilman aasin-siltoja täysin toisille raiteille , minne sen olin alunperin tarkoittanut. Mutta hälläväliä! Toivottavasti tänä jouluna satelee edes sen verran lunta täällä Keski-Suomessa, että pääsemme mäenlaskuun ja pilkille. Lähi vuosina tilanne on hieman liian “Keski-Eurooppalaistunut”. Siis lumitilanteen suhteen.
Kuitenkin, älkää istuko koko joulua koneen ääressä, tai ainakin yritän itse sitä välttää. Saa nähtäväksi onnistunko:) Vaan palailkaa näille asemille sitten kun olette jo jouluna pakettinne aukaisseet ja uutenavuotena paukkunne posauttaneet, ja älkää nyt niitä tinojakaan unohtako!
Palaillaan pyhien päätteeksi, ensivuoden puolella ja kysellään mitä pukki kellekin toi ja mikä jysy oli tämän vuoden viimeisen päivän paras.
Hauskaa ja rauhaisaa joulua ynnä uuttavuotta kaikille!!!!

t. Joshua Samola